Ékszer - Karkötő

Lebuktatták a legnagyobb átverést, a Power Balance karkötőket

A Power Balance karkötők voltak a hírességek körében az egyik legnagyobb téma az elmúlt pár évben. Azért mert amellett, hogy egy kellően gusztustalan kinézetű kis műanyagdarabok, állítások szerint még az állóképességet, az erőt és az egyensúlyt is növelni tudják. Számtalan sportolót is rászedtek az ügyes trükkökkel, a teljes mértékben a placebohatásra és az emberi test sajátosságaira épülő show keretein belül kínált terméknek, de a gyártó céget most lebuktatták és közel tizenhárom milliárd forintnyi értéknek megfelelő büntetést kell kifizetnie a megkárosítottaknak. Azonban most úgy tűnik, hogy a gumikarkötő mégsem volt akkora üzlet, mint remélték, mivel a büntetés kiszabása a cég csődjét okozta.
Power Balance karkötőket gyártó cég november 22-én csődbe jutott pontosan azután, hogy a Los Angeles-i bíróság ötvenhét millió dolláros, nagyjából tizenhárom milliárd forintos büntetést szabott ki a cégre, amiért átverték a vásárlóikat. A reklámok bemutatásai szerint erőt, egyensúlyt, kitartást kiadó karkötőket gyártó céget még januárban beperelték, mivel a lila ködből felébredő vásárlók egy jelentős százaléka rájött, hogy átverésről van szó, hogy maga a karkötő semmit sem tud abból, amivel reklámok feltűntették.
A gumikarkötők eladása nagy üzlet volt, de ugyan akkor nem ért el olyan nagy bevételt, hogy elbírjon egy tizenhárom milliárd forintos bírságot. Viszont azért nem kell aggódniuk azoknak sem, akik szeretik, ha átverik őket, mivel “A Power Balance nem vonul ki a piacról” - búcsúzott a cég Twitteren.
Az elmúlt években az egyik legbénább kiegészítőjévé a műanyag karkötők váltak, amit Lance Armstrong kezdett meg egy nemes gondolattal. A rákból felépülő bicikliversenyző az alapítványát támogatóknak egy-egy kis gumikarkötőt adott, így alakítva ki egy közösséget, valamint meg tudták mutatni a világnak is egy kis sárga szalagnak köszönhetően, hogy ők már jótékonykodtak. Később már mindent gumikarkötőkkel kezdtek el reklámozni, ami a mellrák elleni harctól kezdve a különféle kisebbségek melletti kiállásig mindent magába foglalt. Persze el kell mondani, hogy igazán jól csak azok jártak, akik a kamukarkötőket gyártották.
Önnek van már egyensúly-karkötője? – hangzott annyiszor a kérdés.
Később a nemes gondolattal felruházott karkötők visszahúzódtak, de a kamukarkötők viszont megmaradtak, és néhány később, Magyarországon, talán 1-2 éve volt, megjelentek a Power Balance karkötők, amik egy darab gumiszalagból álltak, a középső részükön egy darab színes műanyaggal. A reklám úgy mutatták be, hogy az ilyen karkötők nagyobb erőt, állóképességet és egyensúlyt adnak viselőjüknek. Rengeteg híresség és sportoló be is dőlt neki szépen. Közöttük David Beckham is, aki annyira egyensúlyban akarta érezni magát, hogy rögtön két csodakarkötőt is hordott a karján.
Magyarországon Dopemanen, Rogán Antalon, VV Gigin valamint Éden Danin láttunk többször ilyen karkötőt. Rajtuk kívül még természetesen több sportolón is megtalálható volt a karkötő, mint például Tatarek Rezső fitnesz edzőn.
A karkötők reklámjának, mint általában a legtöbb ügyes átverésnek, nagyon könnyű volt bedőlni, hiszen annyira hihetőnek tűnt az egész, amit bemutattak. Általában a bevásárlóközpontokban árulják, vagyis remélhetőleg várhatóan már csak árulták a karkötőket mindenféle látványos bemutatók keretein belül. Az árus megpróbáltak fellökni valakit, hogy kidöntsék az egyensúlyából, ami természetesen nagyon könnyen ment nekik, ha valaki nem viselte a karkötőt. Ha viszont valaki felvette a karjára a Power Balance-ot, akkor úgy állt az illető, mint a cövek, akárhogy is próbálták fellökni az árusok.
Azonban ez a dolog nem a karkötőn múlott, hanem az árusok ügyes technikája miatt volt ilyen.

Power Balance

Pontosan így működik az átverés

A szemléltető videókon jól megfigyelhető, hogy a palimadarat megkérik, hogy álljon meg terpeszben karjait tartsa ki maga mellé vízszintesen. Ezután az árus a leendő vevő karját a könyökénél fogva elkezdi lefelé tolni kibillentve így az egyensúlyából, aki persze azonnal el is dől, mert az árus ügyesen kifele fejti ki az erőt az átvert fél testéhez képest. A karkötőnek a vevő karjára történő felvétele után megismétlik a mutatványt, az árus viszont ekkor már nem kifelé, hanem egy picit befele ható erőt fejt ki, miközben szintén lefelé tolja a leendő vevő karját, aki így már nem borul fel, hisz a kifejtett erő már súlypontja irányába hat.
VV Gigi amikor megtudta a hírt, hogy kamu a karkötője, amit oly bőszen viselt, csak annyit mondott, hogy „Komolyan?”. Később VV Gigi hozzátette, hogy „Volt régebben, hogy hordtam, de nem hittem benne különösebben soha. Volt rajtam színpadon, és leestem a színpadról. Onnantól kezdve tudtam, hogy kamu, de az ember babonás, mindig bízik benne, hogy talán mégis létezik a dolog. Most, amikor nemrég levettem, akkor éreztem, hogy a karkötő nélkül valami furcsa. Most egy Hope for Africa Balance karkötőt hordok, ami szintén egyensúly-karkötő, de van már üzenete is, Afrika megsegítése”.
A megvezetett vásárlóknál természetesen még a placebohatás is erősen érvényesült, amire a különféle Power Balance fórumok jó példával szolgálnak. Az emberek teljes mértékben elhitték azt, hogy minden változást a némi matricával feldobott műanyagnak köszönhetnek. “Ajándékba kaptam még a nyár közepén a Power Balance karkötőt, amit azóta is hordok. A lépcsőn járáskor voltam bizonytalan, ami azóta megszűnt.” - írta le az egyik felhasználó a fórumon.
Egy másik felhasználó arról számolt be, hogy nagyon veszélyes a Power Balance karkötőt egy teleshopos Irenew karkötővel hordani, ami sokkal drágább, valamivel szebb, és az egyensúly mellett jó közérzetet is biztosít. “Hát én csak egyszer próbáltam együtt hordani a Power Balance-ot az Irenew-val. Felugrott a vérnyomásom 180-ra, azóta csak a Power Balance-ot használom, amúgy 120-as vérnyomásom van de azt én sem értem ez mitől lehetett” - írta le a fórumon a hozzászóló.
Kérdés azonban az, hogy a cég csődje milyen mértékben fogja meggyőzni azokat az embereket, akik megosztják egymással azt a rengeteg pozitívumot az ilyen fórumokon, amit az életükbe a karkötő viselése elhozott. A hollywoodi hírességek körében már mindenesetre nem hordják a karkötőket, míg néhány évvel ezelőtt számtalan olyan kép készült, amelyeken a Power Balance karkötőkben voltak a sztárok, mára viszont már szinte egyikük kezén sem látni a karkötőket. Ebben az ügyben ne csak arra gondoljanak, hogy csak szerencsétlen megvezetett sportolók voltak, mivel Leonardo DiCapriótól Robert De Niro-ig billogként hordta magán mindenki, mint a csalók könnyű prédája, és olyan, aki minden hülyeségnek bedől.
Önnek bevált a karkötő? – volt a másik olya sokat hallott kérdés.
Azonban ez csak egy gyártó egy terméke, a piacon viszont rengeteg másik egyensúly-karkötőt lehet kapni, a legújabb az, amit VV Gigi is hord, és ez ismét visszatért a gyökerekhez, a műanyagba integrált nemes célt egyesítette a műanyagba oltott jó egyensúllyal és közérzettel. Az igazán elvakult vásárlók pedig csak legyintenek a Power Balance botrányán, hiszen biztos azért derült ki róla a hír, hogy kamu, mert nem az igazi termékről van szó. Ez a téma a fórumokon már régóta rendszeresen visszatérő gondolat.
Ha valakinél esetleg nem lennének érezhetőek az áldásos hatások, akkor a fórumokon azzal zárják gyorsan rövidre a témát, hogy biztosan csak belefutott egy hamisítványba.