Ékszer - Karkötő

Karkötőtípusok

Báj karkötők

A báj karkötők a csukló körül viselt elemi ékszerek, melyek magukban hordozzák személyes varázsukat. Ezek dekoratív függelékekkel vagy csecsebecsékkel ellátott ékszerek, amelyek fontos dolgot jelölnek a viselőjük életében. A közelmúlt történelmében, az olasz báj karkötők lettek a divatosak.

Karperecek

Olyan karkötők, amelyek szilárd alakban, melynek általában fém, fa, vagy műanyag szolgál alapanyagául. Lehetnek simák, texturáltak vagy kövekkel kirakottak. Indiában az üveg karperecek a gyakoriak. Készülnek normál üveg karperecek, amelyek körülbelül 1/4 - 1/8 inch szélesek, ezek csoportosan viselik, így a kar mozgása egy hangot okoz, mely egy olyan kecses hang, mint a csengés a szél harangjátékánál. Indiában, az is elterjedt, hogy a fiatal gyermekek viselnek vékony arany karpereceket a kezükön és a bokájukon.

Ütő karkötők

A késő 1980-as és 1990-es évek elején, „pofon karkötő” néven vált ismerté, mely lapos, fém csíkokkal borított, ívelt. Egy időben népszerű hóbortnak számított. Gyakran díszítették színes és élénk grafikákkal. Ezeket, a karkötőket meg lehet találni olcsón a kiskereskedőknél. Egy később elterjedt szóbeszéd alapján, hogy a „pofon karkötő” vérzést okoz és szúrt sebeket, és így ki esett a divatból.

Gyöngyös karkötők

Általában laza gyöngyökből készülnek és egy madzaggal, vagy gumiszalaggal a lyukakon keresztül csatlakoznak egymáshoz.

Alternatív egészségügyi karkötők

Alternatív egészségügyi karkötőkhöz tartoznak olyan karkötők, mint a karma karkötők, az ionizált karkötők, a mágneses karkötők, a hologramos egyensúly karkötők, stb. Ezeket a külön csoportot alkotó karkötőket nem a design különbözteti meg a többi karkötőtől, hanem a saját, feltételezett, hasznos funkciójuk. Karma karkötők fából készültek, és különböző varázsuk van. Elhozzák a jó szerencsét és jó karmát azoknak, akik úgy döntenek, hogy viselik a karkötőket.

Sport karkötők

A színes, szilikonos gumiból előállított sport karperecet népszerűsítette a Nike és a Lance Armstrong. A sárga Livestrong karszalag 2003 májusától vált kaphatóvá. A karperec sikere oda vezetett, hogy a szilikon karkötőket jótékonysági kampányokba is bevonták. Ezekhez hasonló lehet a tudatosság szalagok, melyek használata hasonló célokra került. Ezek a karkötők is szintén ismertek, mint „Baller id sávok”, vagy „Balling sávok”.