Ékszer - Karkötő

Karkötőkészítés

A karkötőcsomózás elvégzéséhez bármilyen típusú pamut, vagy selyemfonal megfelel (kivétel a gyapjú). A karkötők változatossága kimeríthetetlennek tűnően magas, főleg akkor, ha még gyöngyökkel, vagy bőrkellékekkel is kombinálni szeretnénk az általunk készítendő színes fonalat. A karkötőkészítés elmaradhatatlan kelléke az olló, a biztosítótű, valamint szükségünk lesz a nadrágszárunkra, vagy akár egy sálra, amelyet a térdünk köré köthetünk. Az előbb megemlített sálra, vagy a nadrágszárra rátűzzük a csomóval összefogott fonalakat, és ezek után máris nekiláthatunk az általunk kinézett karkötő elkészítéséhez. Általában a legtöbb esetben a karkötőhöz felhasznált fonalak hosszúsága körülbelül kilencven cm. A fonalakat tíz cm-re csomózzuk meg a végüktől számítva, de soha nem szabad erősen meghúznunk a fonalat. A biztosítótűt a csomóba szúrjuk bele, és ennek köszönhetően a fonalakat így rögzítjük nadrágszárunkhoz, amelyeket a combunkon a megadott színsorrendben terítsünk szét. Nagyon fontos az elkészítésnél, hogy a megadott minta szerint rendezzük el a fonalakat, mert ha egyszer már belekezdtünk a karkötőnk elkészítésébe, akkor ezen már nem lehet utólag változtatni.
A karkötők készítésénél négy alapcsomó létezik, melyekhez egyenként két szál fonálra van szükségünk. Az egyik fonál szálat főszálnak, a másik fonál szálat pedig mellékszálnak nevezzük. Az utóbb említett mellék szálat a csomókészítés elején mindig kifeszítjük, a fő szál segítségével pedig a mellékszálon két csomót alakítunk ki, amit más néven úgy neveznek, hogy duplacsomó. A csomózás elvégzése közben a mellékszál és a főszál változik, vagyis a főszálból mellék szál lesz és a mellékszálból pedig fő szál alakul ki. A készítésnél felhasznált mintákon a fonalakat külön számokkal szokták megjelölni a helyzetüknek megfelelően.

Karkötőkészítés

A Hullámos csomózott karkötők elkészítése

A Hullámos csomózott karkötők elkészítéséhez szükséges alapanyagok:
A karkötő elkészítéséhez szükségünk van egy szál ötvenöt cm hosszúságú, vastag pamutzsinórra, hat szál megközelítőleg 140 cm-es hímzőfonalra, más néven gobleinre, egy ollóra és egy biztosítótűre.
A Hullámos csomózott karkötők elkészítésének menete:
Az általunk előkészített vastag pamutzsinórt félbehajtjuk, majd a kispárnára a hajtásnál rögzítjük. Ebből alakul ki a karkötőnk alapja, melyre később majd a fonalakat fogjuk csomózni.
Először, az első lépésben a rögzített pamutzsinór hajtásától egy cm-nyi távolságra az egyik szárra felhurkoljuk a félbehajtott hímzőfonalakat. Utána, a második lépésben a legfelső szállal kötünk a pamutzsinór másik szárára egy csomót jobbról balra. Ezt a csomót jó szorosan húzzuk oda az előbb elkészített csomóhoz. A harmadik lépésben a megmaradt többi szállal is kötünk egy-egy csomót a zsinórra jobbról balra.
A negyedik lépésben a legalsó szálat felhasználva kötünk egy csomót mindkét zsinórra balról jobbra. Ezeket a kapott csomókat is jó szorosan húzzuk az előző csomókhoz. Az ötödik lépésben a vastag szálakra kötünk egy-egy csomót balról jobbra a többi szál felhasználásával is.
Ha eddig minden lépést jól elvégeztünk, akkor a zsinór úgymond „kanyarodni” kezd. A következő, hatodik lépésben a legalsó szál segítségével egy jobbról balra csomót kötünk mindkét zsinórra, majd ezt a csomózást a többi szállal is ugyanígy megismételjük.
A hetedik lépésnél már megfigyelhetjük a karkötő fonák oldalát is. A nyolcadik lépésben a karkötőt először visszafordítjuk a csomózós oldalára, majd folytatjuk az eddigi lépéseket.
A csomózás végén az egymás melletti szálakat, persze az azonos színűeket, jó szorosan összecsomózzuk, a karkötőről lelógó szálakat levágjuk. Az utólag kialakított csomókat bekenjük színtelen körömlakkal, így nem oldódnak ki.

A Felemás csomózott karkötők elkészítése

A Felemás csomózott karkötők elkészítéséhez szükséges alapanyagok:
A karkötő elkészítéséhez szükségünk van négy szál 100 cm hosszúságú türkiz hímzőfonalra, négy szál 110 cm hosszúságú lila hímzőfonalra, egy ollóra és egy biztosítótűre.

A Felemás csomózott karkötők elkészítésének menete

Először a szálakat egy kötegbe rendezzük, majd a kötegre a szálak végétől körülbelül 13 cm-re kötünk egy csomót, amibe beleszúrjuk a biztosítótűt, és így rögzítjük a kispárnához. Az első lépésnél a jobbról a második szállal kötünk egy csomót balról jobbra. A második lépésnél jobbról a negyedik szállal kötünk három balról jobbra csomót. A harmadik lépésnél a balról a harmadik szálat használjuk fel és kötünk három balról jobbra csomót. A negyedik lépésnél a jobbról a második szállal kötünk egy váltócsomót jobbról balra, majd egy csomót balról jobbra. Az ötödik lépésnél balról az első szállal kötünk három balról jobbra csomót, ami után egy váltócsomót készítünk balról jobbra. A hatodik lépésnél jobbról a negyedik szállal kötünk két balról jobbra csomót. A hetedik lépésnél balról az első szálat felhasználva készítünk egy balról jobbra csomót, majd egy balról jobbra váltócsomót és egy jobbról balra csomót. A nyolcadik lépésnél kötünk két jobbról balra csomót balról a negyedik szállal. A kilencedik lépésnél egy balról jobbra csomót készítünk balról a negyedik szál segítségével. Végül az első lépéstől kiindulva ismételjük meg a lépéseket addig, amíg megfelelő méretű nem lesz a karkötőnk, majd hármas fonással zárjuk le.

A Kender karkötők elkészítése

A karkötő elkészítéséhez szükségünk van két szál 1,3 m hosszúságú natúr vagy színes kenderzsinegre, egy szál 2,2 m-es natúr vagy színes kenderzsinegre, öt darab nagylyukú fa, fém vagy üveggyöngyre és egy pillanatragasztóra.
Kezdéskor mind a három darab zsineget félbehajtjuk, majd egy csomót kötünk rá oly módon, hogy a csomózás után keletkező hurok (kb. 1-2 cm) később ráakasztható legyen valahová (pl. ajtó kilincs). Középre kerülnek a rövidebb zsinegek, mivel azok alkotják majd a karkötő belsejét. Lapos csomókat alakítunk ki a két külső, vagy a két hosszabb szál segítségével. A tíz-tizennégy páros csomó elkészítését követően felhúzzuk az első gyöngyszemet a két középső szálra.
Miután egy makramé páros csomó is elkészült, azután jön a következő gyöngy, és így tovább. A karkötőt tíz-tizennégy páros csomó elkészítése után fejezzük be. Azért, hogy a kéz legszélesebb részén is áthúzhatóvá váljon a karkötő, a munka végén a kezdőcsomót kibontjuk. Majd a karkötő végeit összekötjük két csomóval és kb.1 cm-re a csomó mellett rövidre vágjuk le. A szálakat elsimítjuk egymás mellé, majd pillanatragasztó segítségével rögzítjük a karkötőhöz. Figyeljünk arra, hogy a karkötő belső felére kerüljön a kapott csomó. A levágás és ragasztás elvégzése előtt nagyon ajánlott a karkötőt felpróbálni, nehogy végül mégis szűk maradjon. A kézfejünknél a karkötőnek felvételkor szorulnia kell, mert egyébként könnyen leeshet a használat közben. A makramé páros csomók készítése közben a gyöngyöket kedvünk szerint akár máshová is elhelyezhetjük.