Ékszer - Karkötő

A szilikon karkötők

Szilikon karkötők előállítása és emblémával történő ellátása.
Ennek a szitanyomással előállított karszalagnak az-az előnye, hogy a külső és a belső oldalára is nyugodtan lehet nyomtatni, valamint az elkészítésénél egyszerre több színt is lehet felhasználni. A mélynyomásnál a mintát, vagy feliratot a csuklópánt anyagában hozza létre az eljárás. Színes mélynyomás esetén az anyagba különböző festékek is bekerülhetnek. A dombornyomásesetén a karkötők anyagán kirajzolódó domborulatok adják a feliratokat. Az UV-s szilikon pántok az anyagukba bejutatott fluoreszkáló anyagoktól világítanak a sötétben. A szilikon karkötők mérete 202x12x2 mm. A karkötők előállításának alapanyagául 100%-ban szilikont használnak fel.

Szilikon karkötők

Miért hasznosak a szilikon karkötők?

A szilikon egy félig-szervetlen polimer anyag, mely rugalmas és vízálló is egyben. Nagy kényelmet nyújt a szilikon karkötők és karszalagok viselete, valamint a színeikkel egy igazi divathullámot indítottak el. Az bizonyítja a csuklópántok népszerűségét, hogy 2005 februárjára már harminckét millió embernél is több tulajdonosa volt az Armstrong-féle szilikon karpántnak.

A szilikon karkötők keletkezése

1997-ig nyúlik vissza a szilikon karpántok történet, amikor is Lance Armstrongnál, a világhírű kerékpárosnál hererákkal diagnosztizáltak az orvosok. Ő volt az, aki elkezdte megtervezni, és eladni őket, miután felépült a betegségéből. Népszerűségét azonban igazán a szintén hatalmas rajongótáborral és magas nézettséggel rendelkező Oprah Shownak köszönhette. A show keretein belül programokat hirdettek meg, melyek a szilikon karkötők megvásárlására buzdították a nézőket. Az ebből befolyó nagy mennyiségű pénzt pedig a Lance Armstrong által létrehozott rákellenes alapítványnak ajánlották fel, a rákbetegek támogatására. A szilikon karkötők és csuklópántok népszerűsége ekkor került felismerésre és az óta is előszeretettel alkalmazzák.

A szilikonos karkötők típusai

A szilionos karkötőknek több típusa is elterjedt a piacokon. Ezek közül a legnépszerűbbek a szitázott szilikon karkötők, a dombor nyomott szilikon karkötők, a mélynyomott szilikon karkötők és a színes mélynyomott szilikon karkötők.
A szitázott szilikon karkötők a szilikon karszalagkészítésnél és logózásnál a legkedveltebb és legköltség hatékonyabb emblémázási szitanyomásos eljárással történik. A legtöbbször választott szilikon karkötő típus, amelynél az olcsó ár mellé remek megjelenés is társul. Ezek a karkötők egyedi Pantone színre gyárthatóak, akár színátmenetesen is.
A dombor nyomott szilikon karkötők készítésének esetén a felirat nem a karszalag belső részében jelenik meg, hanem a karkötő felületén, egy kidomborodó anyag formájában jelentkezik a felirat. A karkötőt természetesen bármilyen színben előállítják és árusítják.
A mélynyomott szilikon karkötők logóval történő ellátása mélynyomásos eljárással történik, az anyag mélységében létrehoznak egy feliratot, ami diszkrét és kevésbé feltűnő. Bármilyen típusú Pantone szín megvalósítható a karkötőknél, valamint természetesen még a színátmenet is kivitelezhető.
A színes mélynyomott, vagy más néven a tintával feltöltött szilikon karkötők, az olyan mélynyomott szilikon karkötők közé sorolhatóak, amelyekbe tintát fecskendeznek be a gravírozott részbe. Ezzel a technikával azt érik el, hogy a mélynyomott szilikon karkötők emblémája színessé változik.