Ékszer - Karkötő

A karkötők és a póker játékosok világa

Ezeket, a karkötőket akarja mindenki, mármint azok, akik pókereznek és ezt komolyan is gondolják. Elhinni is elég nehéz azt, hogy jó néhány profi (főként azok, akiknek egy vagy több ilyen ékszere van már) nem így vélekedik. Persze megtalálhatóak olyanok is, akik sokkal nagyobb becsben tartják a karkötőket, mint a többiek, de sokan elcserélték, kölcsönadták, vagy épp eladták a sajátjukat.
1970-ben útjára indult a World Series of Poker, de ez még nem számított igazi versenynek. Legalábbis ami a verseny végét illeti, mivel itt a játékosok csak megbeszélték egymás között, hogy ki a győztes.
Így akkoriban ennek megfelelően még karkötők sem voltak, csak pénzdíj volt meg azon kívül az akkori nyertes, Johnny Moss egy ezüst kupát is kapott még. A karkötőket csak 1976-ban vezették be, mint trófeákat, és az azóta kialakult hírnevük megmutatja hogy, ez egy igen jól sikerült döntés volt. Azóta rengeteg versenyen másolják a karkötős hagyományt és egy amolyan „pókeres dolog” lett.
1990-ben tizennégy különböző karkötőt osztottak ki a játékosok között, tíz év elteltével már huszonnégy, 2009-ben pedig már elérte az ötvenhetet a gazdára talált karkötők száma (a WSOP Europe négy karkötője nélkül). Először a tárgyi értéke csak 500 dollár körül volt, de ez már a később bele pakolt megannyi ékkőnek köszönhetően odáig jutott, hogy mára már jóval felülmúlja az ezer dollárt is az értékük. Ez persze csak a gyakorlati értékére vonatkozik és nem az eszmei értékét nézzük.
A sokaknak oly sokat számító ékszerek összeállítását is számos cég végezte az évek során. Később aztán a Harrah’s átvette a WSOP szervezését és ezzel együtt a karkötők készítésének a nemes feladata is rájuk hárult és nekik kellett megoldaniuk. Így egy memphisi cég kapta meg a karkötők elkészítésének a feladatát. 2006-ban azonban a Corum cég a karkötő mellett egy karórát is adott a győztesnek és emiatt egy idő után már a karkötők szállítását is ők végezték.
2007-ben már négyfajta karkötő került gyártásra a Corum-nál. A megszokott típuson ötvenhárom kő ékeskedett, és ötvenhárom torna győztese kapta meg. A női versenyen, az 50 ezer dolláros H.O.R.S.E.-on és a főversenyén az első helyezett viszont már egy egyedi kialakítású ékszert kapott a győzelméért. A versenyekkel együtt a karkötők is ugyanúgy fejlődtek. 2008-ban Peter Eastgate a főversenyen elért győzelméért már egy 291 gyémánttal ékesített, 168 grammos, 2,81 karátos aranyból és fehér aranyból elkészített ékszert kapott.
Attól eltekintve, hogy ilyen sokat megér csak maga a karkötő és még az eszmei értéke is már elég nagy, kezdetben mégsem fogadta egyhangú lelkesedés a versenyzők között. Doyle Brunson például első két WSOP-győzelme után nem vette át a karkötőt, Freddy Deeb pedig - bár átvette az ékszert-, nem tulajdonított az ékszernek nagy jelentőséget.
Viszont voltak azért olyan versenyzők is, akik ellenkezőleg, ezért a karkötőért egyenesen rajongtak. 2005-ben például egy bizonyos Jennyfer Tilly nyerte meg a női versenyt és kijelentette a karkötő átvétele után, hogy ez az ékszer fontosabb elismerés számára, mint ha egy Oscar-díjat kapott volna. Még az is hozzá tartozik a történethez, hogy Tilly kisasszonyt korábban már jelölték Oscar díjra.
Jeffrey Pollack, a WSOP ügyvezetője szerint a karperec ugyanakkora nagyságrendű megbecsülést vált ki pókerjátékosok körökben, mint a Stanley-kupa a jégkorongban, vagy a Vince Lombardi-trófea az amerikai fociban.
A holtversenyben második helyén álló Johhny Chan, WSOP győzelmek szerinti ranglista nagy becsben tartja mind a tíz karkötőjét, és egy széfben őrzi őket. Chan véleménye szerint ezek a karkötők akár egy millió dollárt is megérhetnek napjainkban. Phil Hellmuth (11 van neki) karkötők tekintetében a tabellát vezető azonban csak egyet tartott meg közülük és barátainak elajándékozta a többit.
Állítások szerint egyszer a Mirage kaszinóban Ted Forrest az ötszörös győztes és Hamid Dastmalchi a háromszoros bajnok játszott négy napon keresztül megállás nélkül. Dastmalchi egyszer szóbahozta a karkötőket, amelyek véleménye szerint túl vannak értékelve, mint amennyit érnek valójában, vagyis nem ötezer dollárt, hanem mindössze ezerötszázat érnek. Ted Forrest erre át is tolt egy kupac zsetont Dastmalchi elé és ő át is adta érte az 1992-ben nyert karkötőjét.
Versenyen kívül két alkalommal is adtak már át aranykarkötőket.
Pontosabban 1980-ban H.D. „Oklahoma Johny” Hale kapott egyet, valamint David „Chip” Reese egy évvel később kapott egy másikat, amolyan életmű díjként.
A WSOP Európába is ellátogat minden évben 2006 óta, ezért karkötőket már nem csak Amerikában kaphatnak a versenyzők, hanem akár Londonban is.
A legelső karkötő, amit nem Las Vegasban nyertek el az Thomas Bihl nevéhez fűződik, aki a World Series of Poker Europe 2500 fontos H.O.R.S.E. versenyén győzedelmeskedett, melyet akkor 2007-ben első alkalommal rendeztek meg.
A 2009-ben pedig már a magyar pókeres társadalomnak is átvehette a rég várt dicsőséget, ugyanis Traply "Bélabácsi" Péter győzött az egyik versenyen és persze ő is kapott egyet a karkötők közül, amelyet utána ünnepélyes keretek között be is mutatott a magyar közönségnek. Utána valószínűleg ő is jól elrejtette, nehogy valami baja essék az ékszernek.
Ezzel az a tény jól érzékelhető, hogy mára már a karkötők a legáhítottabb trófeák egyikévé nőttek ki a világ minden pontján és aki megszerzi valamelyik darabját az nagy becsben tartja és ehhez megközelítőleg harminc egynéhány év leforgása kellett.

Póker karkötő